Multimedia ( Görüntülü )
Multimedia ( Sesli )
Anket
Radyomuzda En Fazla Ne Olmasını İstersiniz.?..
Sohbet
İlahi
Ezgi
Yayıncı (dj)
 
Çocukta Korkular
 
 

Korku, kişinin tehdit edici bir duruma karşı verdiği tepki olarak tanımlanabilir. Çocuklarda korku ise, gelişim sürecinde normal olarak kabul edilir.

09-01-2015

Çünkü çocuklar korkuları sayesinde çevrelerine uyum sağlamayı ve onları sıkıntıya sokan durumlarla başetmeyi öğrenirler. Sıcak nesnelere dokunmamayı, keskin aletlerle oynamamayı, yüksek yerlerden uzak durmayı korkuları sayesinde öğrenirler. Dolayısıyla bu korkular çocukların tehlikeden korunmayı öğrenmesini sağlarken, anne ve babaların da bu konularda giderek içlerinin rahatlaması anlamında iyidir.
Ancak bir çocuk kedi tarafından tırmalanma, örümcek tarafından ısırılma gibi korkular taşıyorsa bunlar fobi olarak adlandırılır. Fobiler uzun süre de devam edebilirler. Çocukların yaşına ve gelişim dönemlerine göre de fobiler değişim göstermeyebilir. Çocuklar bu korkuları o derece yoğun yaşarlar ki, korku nesneleriyle karşılaştıkları zaman donup kalırlar ya da kaçmak için yoğun çaba gösterirler.
2-6 yaşları arasında çoğunlukla, karanlık, hayalet veya yılan, köpek gibi hayvan korkuları gözlenir. Bunun yanında banyo yapmaktan ve anne-babadan ayrılmak gibi korkular gösterebilirler.
6–12 yaşlarında ise, sel, deprem, kasırga gibi doğa olayları ya da fiziksel yaralanmalardan veya sınav başarısızlığı, kötü not alma gibi korkular gösterebilirler.
Eğer çocuğunuz korkularını diğer çocuklara göre daha yoğun yaşıyorsa ve bu durum onun günlük faaliyetlerini yapmasını engelliyorsa, okul uyumunu, ders başarısını düşürüyorsa, duruma müdahale etme zamanınınız gelmiş demektir.

NELER YAPILABİLİR?

• Çocuğunuzun korkularıyla alay etmeyin ve küçümsemeyin. Korkuların küçümsenmesi onların ortadan kalkmasına değil, aksine çocuğun içten içe korkmaya devam etmesine neden olur.
• Çocuğunuzun duygularını dinleyin, onu anlamaya çalışın. Çocuğunuz, korkusunun aslında gerçek bir temele dayanmadığını anladığında korkusu azalır.
• Çocuğunuzun korkularıyla yüzleşmesini sağlayın. Korkularını yenmesi konusunda ona destek verin.
• Eğer çocuğunuzun karanlık korkusu varsa, odasına gece lambası koymak faydalı olabilir. Ancak gece kalkıp sizin yanınıza gelmek istediğinde buna izin vermeyin. Bunun yerine o uykuya dalana kadar yanında durabilir ve uykuya daldıktan sonra odadan ayrılabilirsiniz. Çocuğunuzu yanınıza almanız ise “annem babam beni yanlarına alıyorlar demek ki korkulacak bir şey varmış” düşüncesinin oluşmasına neden olur.
• Çocuğunuz korkunç bir film izlemiş ve etkisinden kurtulamamışsa, yalnız başına odasında kalamıyor ve/veya karanlıkta uyuyamıyorsa çocuğunuz uykuya dalmadan önce onun düşüncelerini farklı yöne kaydırabilirsiniz. Çocuğunuza uyumadan önce güzel bir hikâye okuyabilir ve onu aklında canlandırmasını isteyebilirsiniz. Bir müddet sonra korkularının ortadan kalktığını göreceksiniz.

Çocuğunuzun korkuları, aldığınız tedbirler ve yaklaşımlarla hafiflemiyor ve ortadan kalkmıyorsa ve günlük yaşantısını aksatacak dereceye ulaştıysa, bir uzman yardımı alınması gerekmektedir.

 

Bu yazi 2695 defa okunmustur...

KATEGORİDEKİ DİĞERLERİ

- 13:48       Doğacak çocuğun ahlaklı olması için okunacak dualar

- 15:05       Çocuklara İffetli Olmayı Öğretelim

- 15:02       Çocuklarda Küfürün Önlenmesi

09-01-2015 - 15:01       TV Çocukları Nasıl Etkiliyor

- 15:00       Çocuk Nasıl Öğrenir?

09-01-2015 - 14:59       Çocuğuma Allah'ı c.c Nasıl Anlatabilirim?

09-01-2015 - 14:58       Hz. Fatıma'nın (r.a.) Çocuk Eğitim Yöntemleri

- 14:55       Torunlar ve Büyükanneler

- 14:54       Çocuklara Dini Eğitim Metodları

- 14:50       Çocuk Eğitiminde ki Yanlışlar

- 14:38       Saldırgan Çocuk İstemiyorsanız...

- 14:36       Çocuk ve Tevazu

09-01-2015 - 14:29       Geç Konuşan Çocuklar

- 14:27       İkiz Kardeş Yetiştirmek

- 14:24       Kuran'ın Çizdiği Aile Modeli

- 14:22       Çocuğuma Söz Dinletemiyorum Ne Yapmalıyım?

09-01-2015 - 14:17       Bebek

09-01-2015 - 14:04       Çocukta Korkular

- 13:58       Anne Babaya Saygı

Arama
Üye Giriş / Kayıt
Kullanıcı Adı
Şifre
 
Kayıt Ol Şifremi Unuttum
YAZILAR
Hava Durumu
NIGDE
İstatistikler
Tekil (Bugün 298
Toplam 8345108
En Fazla 26932
Ortalama 2142
Üye Sayısı 18819
Bugün Üye Olan 0

islami sohbet | Dini Sohbetler | Canli ilahi Radyonuz | Radyo islam |

24 Saat Canli ilahi Radyo Ğ­slam TÑŒm HaklarÑ SaklÑdÑr TasarÑm & YazÑlÑm : Network : Bu site Bir Gurbetci Organizasyon Kurulusudur.